Annemiki Bok – schilderijen

Annemiki Bok – Impressionistische landschappen, stillevens en portretten met paletmes en olieverf in dynamische kleurtonen geschilderd.

Over de schilderijen

Annemiki Bok weet de lijn te treffen tussen realisme en abstractie. Haar impressionistische werken zijn een ode aan Isaac Israëls. De gelaagdheid is geïnspireerd op Mark Rothko en de snelheid van Willem de Kooning.

De realistische sfeer moet de kijker in de eerste oogopslag helder maken waar hij naar kijkt, de impressionistische, gelaagde toets en het gekozen kleurpalet geeft de kijker verder mogelijkheid zijn fantasie, emotie en herinnering in het schilderij te leggen.

`De verf druipt als het ware uit mijn handen`

Iinspiratie doet Annemiki Bok op tijdens haar natuurreizen. Lange wandelingen in Spanje, Portugal of naar de top van de Kilimanjaro geven indrukken en energie die ze in verf MOET omzetten.
`De verf druipt als het ware uit mijn handen` omschrijft Annemiki Bok het gevoel als ze aan het werk is.

Na het opzetten van haar kleurpalet begint het spel van de verf op het doek. Soms wordt de verf erop geslagen, zoals de wind door de natuur kan razen. Diepte ontstaat. Herinnering komt naar boven. `Moet het iets lichter? Rechts boven is goed, maar hoe moet het nu linksonder verder? Zet ik het dik op, of moet de laag dunner en weg geschraapt worden? Ik laat het ontstaan, het is eerder een dialoog met verf dan dat ik het bepaal.”

Over Annemiki Bok

De ambachtelijke perfectie van haar schilderijen, haar directheid en virtuoze snelheid in de verf met het paletmes verraden de opleidingen van Annemiki Bok zoals aan de Amsterdamse Rietveld Academie (medio jaren ’80). Daarna volgden nog intensieve jaren van lessen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten.

“Schilderen is een soort ademhalen voor mij. Het is een noodzaak en het hoort bij mijn leven.”

Kunstliefhebbers van over de hele wereld, zoals Jaap de Hoop Scheffer, hebben schilderijen van Annemiki Bok. Ze werkt ook in opdracht, zoals een portret van voormalig Staatssecretaris en Minister Tineke Netelenbos dat is opgenomen in de collectie van het Ministerie van OCW.

Annemiki Bok