Andrea Janssens – abstracte schilderijen

Andrea Janssens maakt abstracte schilderijen in pastelkleuren, aardetinten in evenwichtige composities. Bekijk hier de collectie.

Inspiratie

Voor Andrea Janssens is schilderen een zoektocht om op authentieke wijze elementen uit haar eigen levensverhaal naar verf te vertalen.
Janssens vertrekt vaak van concrete zaken: iets wat ze heeft meegemaakt of heeft gelezen in de krant, iets wat ze heeft gezien. Vaak is de aanleiding een bericht over onrecht tegen vrouwen, een thematiek die haar persoonlijk raakt. Maar het kan ook een kindertekening zijn die haar inspireert.

Werkwijze

Andrea Janssens’ schilderijen zijn zelden figuratief. In de loop der jaren is haar werk steeds abstracter geworden. De duidelijke ideeën die Andrea Janssens bij aanvang heeft, vervagen terwijl ze schildert. Daarbij gaat ze heel intuïtief te werk, vertrekkend van een heel eigen kleurenpalet, waarin een doorleefd okergeel, een vlezig rozerood en een zinderend bleekblauw de boventoon voeren. Al schilderend beginnen kleuren en vormen een eigen leven te leiden.

Gaandeweg tekenen zich leegtes af in het kleuren- en lijnenspel. Deze bieden Andrea Janssens de levensnoodzakelijke ademruimte en zijn een belangrijke bron van inspiratie voor het verdere proces. Soms worden kleuren en lijnen meermaals overschilderd, omdat zij soms even nodig zijn maar vervolgens weer mogen verdwijnen.

Niet het einddoel is belangrijk, maar de weg die Andrea Janssens schilderend aflegt.