Verhuizen.

Kunst voor een finishing- én personal touch.

Je kent het waarschijnlijk ook wel. Wanneer we naar een nieuwe plek verhuizen, hebben we vaak grote dromen en grootse ontwerpen. Maar voor we het weten, hebben we geen tijd meer. Gaat het dagelijkse leven weer zijn gangetje en  blijven de plannen de plannen.

Het huis ‘functioneert’  goed , en ach… dat schilderij aan de muur of dat mooie beeld in je nieuwe tuin….. dat komt wel. Daar moet tenslotte naar gezocht en over goed nagedacht worden, want het is wel een beslissing waar je jáááren plezier van moet hebben.

Om je huis te voltooien, de finishing touch te geven, te vernieuwen of op te frissen is er geen betere manier dit te doen door te investeren in een nieuw betaalbaar kunstwerk.
Wat je budget ook is, ik heb tips en interieurideeën om je leefruimte te verlevendigen en je te verder te helpen van je huis een heerlijk THUIS te maken.

 

Opruimen

Allereerst: tijd voor een kunstzinnige lenteschoonmaak!

Iedereen heeft het nu over de tips van Marie Kondo over ontruimen en opruimen, maar ik ben ervan overtuigd dat ook kunstwerken kunnen helpen orde te creëren, je helpen te reorganiseren.

Het zorgvuldig neerzetten of ophangen van een (paar) kunstobject(en) in de ruimte, stimuleert om andere verbeteringen aan te brengen. Het één volgt uit het ander.

Een kunststuk dat is ontworpen om je te helpen ontruimen, hoeft niet minimalistisch of zwart te zijn. Monochrome tinten en ritmiek geven orde en rust. Grote vlakken eveneens.

Mix en match

Kunstwerken bestaan niet in een vacuüm – ze gaan altijd een relatie aan met je bestaande meubelen en andere accessoires.

Een goed gekozen kunstwerk maakt een verbinding tussen alle items in die ruimte. Het maakt het tot een geheel.  Ineens ‘klopt’ (in meerdere betekenissen) je huis en krijg je aangename sfeer.

Een goed (gekozen) kunstwerk laat je bestaande meubilair ‘stralen’.
Wees niet te braaf in je keuzes.
Laat het matchen met behangpatronen of muurkleuren maar laat het ook eens ook contrasterend werken door het bijv. te laten ‘botsen’ met de stoffering.
Laat je verrassen door de effecten!

De intensieve blauwe glassculptuur van Erik Kierkels zou er bijvoorbeeld fantastisch uitzien tegen een goudkleurig behang.

Of wat dacht je van het ophangen van een zeefdruk van Dana Andreev op een felrode muur om die gewaagde dieprode tinten echt te laten zingen? Een paar rode accessoires zouden deze print ook versterken; een goede tip is dat  gewoon investeren in een paar heldere kussens een snelle creatieve oplossing voor je ruimte kan zijn.

Laat kunst sfeer maken

Bij het verhuizen naar een nieuw huis worden hoge creatieve ideeën vaak vervangen door de behoefte aan onmiddellijke efficiëntie en functionaliteit.

Het is natuurlijk belangrijk dat je kamers een doel dienen; slaapkamers moeten ontspannen zijn en idealiter minimale meubels en rommel hebben, terwijl keukens en eetkamers socialer zijn.

Kunstwerken helpen bij het creëren van een bepaalde sfeer in een bepaalde ruimte.
De sfeer die nodig is om de functionaliteit van die ruimte te ondersteunen.

Het is verbazingwekkend welke invloed een kunstwerk heeft om het ‘gevoel’ in een kamer te transformeren zodra ze worden opgehangen / neergezet.

Iets sensueels zoals een schilderij van Nico Vrielink zou prachtig werken in een slaapkamer.

Terwijl een abstract schilderij van Jan Aanstoot onmiddellijk een vermoeide leefruimte oppept.

Een stilleven van Ans Debije is ideaal voor een stijlvolle en verkwikkende toevoeging in je keuken of eetkamer.

Probeer een nieuw medium

We spelen vaak veilig met kunstwerken in huis en kiezen afbeeldingen en vormen waarvan we weten dat we ze leuk vinden.

Het zijn vaak de commerciële, decoratieve kunstwerken die we vaak zien in de woontijdschriften, Ikea, lifestyleproramma’s.

Uit je comfortzone stappen en een beetje brutaler zijn met je keuze, kan echt helpen met een opknapbeurt aan het interieur.

Een schilderij is bijvoorbeeld niet de enige mogelijkheid om de muur te sieren. De bronzen takken met vogeltjes van kunstenares Chris Gadiot zijn een heel smaakvol en een verrassend alternatief. Ook de sierlijke wandobjecten van messing en koper van Fieke Hordijk zullen in verschillende stijlen interieur passen.  

Waag eens de sprong met wandassemblages aan de muur van Jolanda Meulendijks. Unieke stukken zoals deze zijn een briljante manier om met texturen te spelen en een leefruimte te versterken zonder een volledige ontwerprevisie.

Experiment met kleurtheorie

Keuzes hoeven niet altijd intuïtief te zijn. Soms kan theoretisch denken je interieur helpen vormgeven. Kleur doet dingen met de gevoelens van mensen. Voor degenen die een bepaalde sfeer of gevoel in een kamer willen brengen, is de kleurentheorie een geweldige manier om dat te doen. De kunst kan je helemaal in je kleurschema laten passen.

Harmonie door het proces van creëren van kleurenschema’s voor je interieur en het proces van het combineren van kleuren. Er is misschien wat expertise voor nodig, maar je kunt ook kiezen voor een trendy bestaand kleurenschema.

Een voorbeeld is de trendy kleur roze, typisch geassocieerd met alles wat met liefde en romantiek te maken heeft, staat ook bekend als zowel rustgevend als verkwikkend, en het is een kleur die in gelijke mate kan inspireren, prikkelen en ontspannen. Eigentijds en chic roze wordt veel gecombineerd met goudkleur en groentinten.

Het vlezige roze in de schilderijen van Andrea Janssens, gecombineerd met prachtige doorleefd okergeel en zinderend bleekblauw kan een mooie ondersteuning zijn in je gekozen kleurenpalet !

De touch of gold, in dit trendy voorbeeld, krijg je door een prachtig gepolijst bronzen beeld van Gerard Neijenhuis of van Frank Boogaard.

Aan de slag!

Alles zelf op een papiertje uitdenken is moeilijk. Alleen op je intuïtie afgaan ook.

Ben je in de fase van de zoektocht?  Laat me je helpen. Ik heb een grote expertise en kan je veel ideeën, nieuwe inzichten geven.

Wat een kunstwerk écht doet met je leefruimte moet je ervaren en dat kan je het beste doen door te laten proefplaatsen. Ook dát is een dienstverlening van Galerie De Ruimte!

Ga aan de slag!

Maak van je huis JOUW THUIS!