Anton ter Braak – bronzen beelden

Anton ter Braak maakt geabstraheerde bronzen beelden van paarden, musculeuze stieren en elegante vrouwen. Bekijk hier de collectie.

Het paard

“Anton ter Braak is een jongen van het platteland. Altijd gebleven. Zijn vader was veehandelaar en paardenfokker. Paarden vond hij prachtig. Hij verzorgde ze en reed erop. Antons vader nam hem mee naar de hengstenkeuring. Daardoor leerde hij paarden goed kennen, zowel anatomisch als qua karakter. Onbewust heeft ter Braak dat opgeslagen en sinds hij als beeldhouwer werkt is dit dier zijn hoofdthema. Meestal deels geabstraheerd.
“Het wezenlijke, de essentiële dingen, die moeten worden uitgebeeld”, aldus Ter Braak.

De stier

Naast het paard waarin vooral de beweging fascineert, is de stier een gewillig onderwerp. “Die musculatuur, de kracht die dat dier uitstraalt, dat inspireert mij enorm, al sinds de tijd dat ik met mijn vader naar de veemarkten ging”, zegt Anton ter Braak.

De vrouw

Het derde vaak terugkerende thema is ‘de vrouw’. “Je kunt ook indruk maken door elegantie”, zegt Anton. De beelden zijn figuratief. Delen worden weggelaten en de essentie wordt uitvergroot.

Hanen en steenbokken

De laatste jaren vormen hanen en steenbokken in toenemende ook de basis voor Antons inspiratie. Inmiddels heeft hij ook hierin een eigen handschrift.