Workshop Zelfportret in sjabloondruk

Een workshop van Rob van Es.

Deze workshop microscopie is speciaal ontwikkeld voor scholieren.

In deze workshop maak je kennis van een heel eenvoudige manier van drukken: de sjabloondruk. Dit doe je aan de hand van een zelfportret.

Workshop Sjabloondruk

Wat leer je?

Sjabloondruk is een eenvoudige grafische techniek. Je snijdt mallen van papier, karton of kunststof en tamponeert dan de verf in de uitgesneden vlakken verf. Zo bouw je een beeld op.

Tijdens deze workshop sjabloondrukken maken we een zelfportret.
Iedereen krijgt een spiegeltje om zijn gezicht na te tekenen. Er zijn natuurlijk mensen die zeggen dat ze niet kunnen tekenen, maar een portret hoeft niet te lijken op het echte gezicht. Het gaat om een detail dat opvalt: grote ogen of een lang gezicht of verbazing of een brede glimlach. De rest is bijzaak.

Na het tekenen van het portret gaan we mallen maken: de vorm van het hoofd, het haar, de ogen, neus en mond. Een sjaaltje erbij misschien. Het zijn allemaal verschillende vormen die we stuk voor stuk gaan gebruiken.

Het resultaat na het tamponeren met verf, is een kunstzinnig beeld van je zelf. Juist door het primitieve karakter van deze techniek zien je ogen, neus en kaaklijn er net wat grover en vreemder uit.  Zo’n gesjabloondrukt zelfportret vertelt vaak meer over jezelf dan het mooist geschilderde portret van olieverf.

In deze workshop leer je te durven. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets verkeerd doet.
Verf die onder de vorm uitpiept, een vorm die net niet helemaal goed past: kunstenaars vinden dat helemaal niet erg. Het gaat om de uitdrukking, om jet WOW-effect.
Dat mensen zeggen: “zo hé, dat is een mooi ding!”

Na afloop mag je je zelfgemaakte kunstwerkje als souvenir mee naar huis nemen! Hoe leuk om thuis alles nog eens na te vertellen 😉

Praktische details

  • Duur workshop: 2 uur.
  • Geen ervaring nodig
  • Materiaal aanwezig
  • Maximaal 10 deelnemers per groep
  • De workshop is geschikt voor het brede spectrum van basisschool groep 1 t/m voortgezet onderwijs.
    Het voor de aanpak handig om bij de groepsindeling per groep geen grote leeftijdsverschillen te laten ontstaan. Uiteraard is het niveau van uitleggen en toepassen aangepast. Voor een workshop voor kids uit groep 3 van de basisschool is de benadering anders dan voor de derde klas van de havo.
  • Er is een goed ingevoerde assistente aanwezig om de leerling optimaal aandacht te kunnen geven.

Over Rob van Es

Rob van Es is freelance journalist, tekstschrijver, kunstenaar en microscopist.

Hij geeft de workshop regelmatig en kan bogen op vijf jaar onderwijservaring in het voorgezet onderwijs.

Maatwerk

In een intakegesprek gaan we in op de leerlijn die de school hanteert.

Vervolgens kijken we hoe we de boogde leerdoelen voor de betreffende leerlingengroep, gekozen uit de drie competenties (reflecterend – creërend en onderzoekend vermogen) kunnen behalen met ons aanbod.

Competenties workshop Sjabloondruk : R1, R4, R5, R6, C2, C3, C4, C6, O1, O2, O3