Workshop Microscopie

Super-Lego in de natuur.

Een microscopieworkshop van Rob van Es. 

Deze workshop microscopie is speciaal ontwikkeld voor scholieren. Je leert om een microscoop te bedienen, hoe planten in elkaar zitten en je leert meer over anders kijken naar mooie dingen.

Workshop microscopie

Wat leer je?

Alles wat leeft, is gemaakt van cellen. Cellen zijn ronde bouwsteentjes. Een soort lego dus. Zeg maar gerust súper-lego. Je kunt dat bijvoorbeeld goed bij planten zien. 
Ontdek in deze bijzondere workshop microscopie hoe deze gekleurde groepjes van mini-legosteentjes samenwerken ieder hun taak hebben en samenwerken. 

Jij kunt na deze workshop precies uitleggen hoe deze super-legosteentjes met elkaar fixen dat een plant groeit en dat een plant op een slimme manier aan z’n eten en drinken komt.

Wat doe je?

Eerst leer je in een kwartier hoe een microscoop werkt.

Daarna ga je heel dunne plakjes plant kleuren met een soort inkt. Daardoor kun je de verschillen tussen de legosteentjes – de cellen dus – veel beter zien.

Zo’n gekleurd plakje plant lijmen we na het kleuren tussen twee glaasjes vast met kunsthars. En dat gaan we dan bekijken met de microscoop.
Reken maar dat dit er fantastisch uitziet! Het is een feest van kleuren en vormen.

Botanisch kunstwerk

Maar misschien net zo belangrijk: je ontdekt ook dat een ieniemienie stipje tussen twee glaasjes onder een microscoop ineens verandert in een waanzinnig mooi plaatje!

Zo’n microscopisch preparaat van plantenweefsel ziet er namelijk uit als een fraai gekleurd mini-juweel.

Na afloop mag je je zelfgemaakte preparaat op glas als souvenir mee naar huis nemen! Hoe leuk om thuis alles nog eens na te vertellen 😉

Praktische details

  • Duur workshop: 2 uur.
  • Geen ervaring nodig
  • Materiaal aanwezig
  • Maximaal 10 deelnemers per groep
  • De workshop is geschikt voor het brede spectrum van basisschool groep 1 t/m voortgezet onderwijs.
    Het voor de aanpak handig om bij de groepsindeling per groep geen grote leeftijdsverschillen te laten ontstaan. Uiteraard is het niveau van uitleggen en toepassen aangepast. Voor een workshop voor kids uit groep 3 van de basisschool is de benadering anders dan voor de derde klas van de havo.
  • Er is een goed ingevoerde assistente aanwezig om de leerling optimaal aandacht te kunnen geven.

Over Rob van Es

Rob van Es is freelance journalist, tekstschrijver, kunstenaar en microscopist.

Rob geeft de workshop microscopie regelmatig en hij kan bogen op vijf jaar onderwijservaring in het voorgezet onderwijs.

Maatwerk

In een intakegesprek gaan we in op de leerlijn die de school hanteert.

Vervolgens kijken we hoe we de boogde leerdoelen voor de betreffende leerlingengroep, gekozen uit de drie competenties (reflecterend – creërend en onderzoekend vermogen) kunnen behalen met ons aanbod.

Competenties workshop microscopie ‘Super-Lego in de natuur’ : C2, C3, O6, O7, O8