Over het hedendaagse Ootmarsum
Ieder jaar verwelkomt Ootmarsum duizenden (kunst)toeristen uit binnen- en buitenland. Het kunststadje uit het oosten biedt een historische binnenstad waar de tijd heeft stilgestaan. Een binnenstad met mooie gebouwen en verhalen waar je de geschiedenis kunst proeven.
Aan het akkerbouwstadje is de industriële ontwikkeling voorbij gegaan. Leuke lifestylewinkels, vele galeries, kleine musea, kerken, oude gebouwen en diverse gezellige horecagelegenheden maken het voor een ieder interessant. En als mooi contrast vind je in de schilderachtige omgeving het nuchtere boerenleven, met tractoren op de weg en bossen waarin je nog kunt verdwalen.
Kijk hier voor meer informatie over de vele galeries die het stadje rijk is.
Ootmarsum, dat is puur genieten voor de geschiedenis en kunst liefhebber.
Geschiedenis van Ootmarsum: Siepelstad
Vanuit de geschiedenis wordt Ootmarsum ook wel ‘Siepelstad’ genoemd : weet je waar dat vandaan komt ? Al in de 12e eeuw had Ootmarsum een kasteel : de Commanderij, een zetel voor ridderbroeders die zich vanuit Malta in heel Europa vestigden. Aardappelen en uien waren de gewassen die ze meenamen naar hun kloosters voor de teelt. Zo kwam de ui (= siepel in het Twents) ook in Ootmarsum terecht. Jaarlijks zijn er nog steeds siepelmarkten in juli en augustus.
De stad Ootmarsum werd al vereeuwigd door Jacob van Ruisdael (circa 1628-1682). Ja, stad: zeg nooit dorpje…
Kunst geschiedenis: Jacob Ruisdael
Aan Jacob van Ruisdael danken wij het schilderij “gezicht op Ootmarsum”. Men gaat ervan uit dat hij dit in de periode 1670-1675 heeft geschilderd. Jacob van Ruisdael was in de zeventiende eeuw één van de toonaangevende kunstschilders van Nederland.
Het schilderij “Gezicht op Ootmarsum” laat goed zien vanaf welke plek het geschilderd is, namelijk de Kuiperberg.
Wanneer je nu vanaf de Kuiperberg de skyline van Ootmarsum afspeurt zie je nog steeds de kenmerkende punten zoals de molen, kerk en rode dakpannen van de huizen. Op het schilderij zie je aan de rechterkant een klein spits torentje van het Huis Ootmarsum. Kasteel Bentheim is in de verte ook nog zichtbaar. De kerktoren die hierop te zien is bestaat al niet meer. Deze is in 1839 afgebroken omdat het helemaal bouwvallig was geworden. Op het schilderij is te zien dat Ruisdael de kerk en de toren groter heeft afgebeeld dan hij in werkelijkheid is. Ook het kasteel Bentheim kun je normaal gesproken niet vanuit deze hoek zien. De schilder heeft eigenlijk een soort samenvatting gemaakt van kenmerkende landschapspunten die te zien zijn vanaf de Kuiperberg.
Zin in nog meer geschiedenis, schilderijen en ook hedendaagse kunst? Bezoek dan Ootmarsum en beslist ook Galerie De Ruimte het historische pandje in de Gasthuisstraat 7 in Ootmarsum.

0 reacties