Lucas Gassel

Een kort kunsthistorisch verhaal over meesterwerk ‘Vlucht naar Egypte’ (1542) van Lucas Gassel, geïnspireerd op een actuele gebeurtenis.

Tekst:
Ingrid Gaasterland, kunsthistorica

 

Vlucht naar Egypte (1542)

Bonnefantenmuseum, Maastricht

In het nieuwe normaal begint het culturele leven zich te herpakken. Met inachtneming van strenge veiligheidsregels kunnen we weer naar voorstellingen, lezingen en naar musea. Voor mij als museumbezoeker pakt dat niet ongunstig uit: door een gelimiteerd aantal bezoekers is er alle ruimte om ieder schilderij of beeldhouwwerk uitgebreid te bewonderen. Ik ben dicht bij huis begonnen: in Helmond heb ik de tentoonstelling over Lucas Gassel bezocht!

Lucas Gassel leefde en schilderde in de zestiende eeuw, in de tijd dat het landschap een zelfstandig genre werd. Dat gebeurde door middel van omkering in de verhouding tussen figuren en landschap. De – veelal – religieuze scenes werden gereduceerd tot een bijwerk in het landschap. Dat zie je bij schilders als Joachim Patinir en Pieter Bruegel, en dat zie je ook in het werk van Lucas Gassel. De Vlucht naar Egypte is daarvan een representatief voorbeeld. ………

LUISTER EN KIJK verder met onze video !

Kunstgeschiedenis

Blijf op de hoogte van de LEZINGEN in Galerie De Ruimte over een thema uit de kunstgeschiedenis van kunsthistorica Ingrid Gaasterland.

Abonneer je GRATIS op onze maandelijkse actualiteitenbrief.

Wil je niets meer missen van onze videoserie ‘Meesterwerk’, kunstgeschiedenis in een notendop ?

ABONNEER je GRATIS om altijd op de hoogte te blijven van nieuwe uploads!

Klik de Abonneeknop onder de videovertoning op ons YouTubekanaal.

Thanks 😉