Thérèse Bouwens – glazen objecten

Thérèse Bouwens – gegoten en stoomgeblazen glasobjecten in de vorm van ons hart, waarbij krammetjes de littekens van het leven verbeelden.

Over het werk van Thérèse Bouwens

Het hart

Voor Thérèse Bouwens staat in haar glasobjecten het ‘hart’ centraal. Niet alleen is het een vitaal orgaan maar het is tevens een krachtige metafoor. In iedere taal en cultuur neemt het hart een belangrijke plaats in. Voor velen herbergt het hart de onsterfelijke ziel of de kern van iemands persoonlijkheid. Opvoeding, dromen, talenten, ervaringen, geluksmomenten en tegenslagen: alles kleurt en vormt het hart. Ieder hart is uniek.

Het glas

In glas vindt Thérèse Bouwens, naast de ongelofelijke verscheidenheid in verwerkingsvormen een nieuwe beeldtaal: Teder en subtiel naast robuust en stoer; glas heeft dat allemaal in zich. Méér dan andere materialen, heeft glas voor Thérèse een eigen persoonlijkheid.

Vooral warm glas tolereert geen achteloosheid en vluchtige acties maar eist 100% aandacht en inzet, met minder neemt glas geen genoegen.
Het uiteindelijke glasobject beschouwt Bouwens als het resultaat van een samenwerking van het materiaal en haarzelf.

Techniek

Thérèse Bouwens giet haar glasobjecten in een zandmal. Dit maakt de vorm zwaar en stevig en geeft de glashuid iets ruws en aards, zoals de gelooide huid van een oude man. Of zoals ons lichaam, dat door ervaringen en littekens getekend wordt.
De geblazen bovenkant ontstaat doordat een gat in de stollende huid van het hete glas wordt afgedicht met een natte stok. De stoom die ontstaat uit het vocht van de stok, blaast het glas uit. Dit is een bijzondere techniek genaamd stoomblazen.