Thea Vos – schilderijen over de vrouw

Thea Vos – schilderijen over het ontluiken van het vrouwbeeld, het meisje dat niet langer gehinderd wordt door haar opvoeding en familiegeschiedenis.

Over het werk van Thea Vos

In het werk van Thea Vos (1956) figureren mensen en dieren in allerlei hoedanigheden. Soms alleen, vaak meerdere figuren op een doek. De mensen staren je, al dan niet in hun naaktheid, aan. Ze lijken zielloos, eenzaam, hun woorden verstomd. Er zijn vaak maskers, blinddoeken en gezicht- of hoofdeloze figuren te zien. Soms zijn figuren gekooid. Meisjes hebben een popachtig uiterlijk. De hond doorkruist vaak dit beeld.

Over de motivatie

Thea’s fascinatie gaat uit naar de emotie. De emotie als universeel gegeven, onafhankelijk van cultuur, ras en tijdgeest. De emotionele misvormingen die plaatsvinden als de jonge mens geleerd wordt zich gepast te gedragen. Het schilderproces is de zoektocht naar wat echt is en wat aangeleerd of opgelegd.

Over de werkwijze

Al schilderend zoekt Thea naar objectivering van het beeld dat aan het ontstaan is. Door delen van het werk weg te schilderen of soms nieuwe elementen toe te voegen “ontbeent” zij haar onderwerp. Laag voor laag. Totdat alleen nog dat over is wat er werkelijk toe doet. Er voltrekt zich zo, al schilderend, een individuatieproces, een bewustzijnsverruiming, die in de woorden van Jung “leidt tot volwassenheid, tot wat je altijd al was”.

Thea schildert het ontluiken van het vrouwbeeld, niet langer gehinderd door het meisje dat gehinderd was door haar opvoeding en familiegeschiedenis.

Voor de schilderijen gebruikt Thea Vos een beeldarchief, een verzameling beelden via internet, uit kranten en door zelf te fotograferen.

De beelden die zij kiest zijn altijd beladen met herinnering of herkenning. Een schilderij begint vaak met een collage, die intuïtief wordt samengesteld uit deze beeldcollectie.

Thea werk bij voorkeur in acryl, omdat dit materiaal schuren, poetsen en wassen toestaat. Zeefdruk en transfertechnieken zet zij in om in het schilderij diepte, verscherping en vervaging te laten ontstaan om verleden en verlangen tot uitdrukking te kunnen brengen.

Een werk kan soms lang staan te wachten, om dan plotseling opnieuw aangepakt te worden. Thea Vos schroomt er niet voor het beeld drastisch te veranderen. Het werk moet altijd aan het criterium voldoen dat het “echt” is. Pas dan is het werk voltooid.

Opleidingen en cursussen

2019 Upgraders in Art XL /Artez Arnhem
2017 Storing AUB Traject 1
2014- 2017 Upgraders in Art /Artez Arnhem
2005-2008 Nieuwe Akademie Utrecht
2007-2008 Kunstgeschiedenis
2002-2005 School voor de kunsten Nijmegen
1996-1998 Fotografie/film/beeldbewerking

Aanvullende workshops

Masterclasses Helen Verhoeven
Masterclass Sam Drukker
Portret Siegfried Woldhek
Collage Harald van der Vlught
Etsen naar Rembrandt
Schilderen naar Rembrandt
Fotografisch etsen
Werkzaamheden naast autonome werk o.a:
2005- 2014 Mede-organisator KunstWageningen www.kunstwageningen.nl
2010- 2014 KunstEditie www.kunsteditie.nl
2014 Kunst popupshop https://www.facebook.com/popupWatWils
2001-2018 Lessen en workshops, creatieve technieken

Lid van de Mondial Art Academia, Frankrijk
Werk opgenomen in collectie European Museum, Denemarken