Marthijn de Groot – schilderijen

Handgeschreven scripts, kindertekeningen, wezens half mens, half dier maken de schilderijen van Marthijn de Groot abstract-lyrisch, het flamboyante kleurenpalet expressief en mystiek.

De kunst is een onlosmakelijk onderdeel van de persoonlijkheid en levensstijl van Marthijn der Groot. Het is een destillatie van zijn levensgeschiedenis. Elk werk verwijst naar een fase in het leven van de Marthijn en zijn ervaringen.

Vanuit een leven dat gedoemd leek te worden gespeeld in de schaduw of duisternis, heeft de kunstenaar Marthijn de Groot geworsteld naar het licht. Zijn expressionistische schilderstijl onthult de drang om zich te manifesteren. Het onbewuste wordt het middelpunt van zijn werken. Figuratieve elementen komen op suggestieve wijze voort uit de kleuren en de vorm van de lijnen.

Schilderen is voor Marthijn de Groot denken en werken in uitersten. In de schilderijen is zijn levensgeschiedenis verwerkt. Fragmenten van de geest van het gekwelde kind duiken keer op keer op in de waarnemingswereld van Marthijn de Groot. Het kind dat bescherming zoekt is nu een volwassen schilder die bescherming wil bieden. Beide elementen komen terug in de schilderijen en de tekeningen, vechtend om voorrang of zoekend naar een gulden middenweg, oplossen van conflicten, zoekend naar harmonie, balans en een nieuwe eenheid.

Schilderen is voor Marthijn de Groot een spontane actie, waarin hij elementen uit zijn verleden en huidige leven integreert, als gedachten, ervaringen, uitwisselingen.

Schilderen orkestreert ook voor Marthijn de Groot. Hoe tweedimensionaal het doek ook is, de kunstenaar weet een levendig spektakel te creëren, een overweldigende operafinale, een orgasme van verf.

In zijn beeldtaal toont Marthijn de Groot zich gepassioneerd. Emotionele betrokkenheid zit in elke vezel van zijn wezen.

‘Ik ben een rebel geworteld in liefde.’

Marthijn de Groot is kunstenaar, filosoof en minnaar met een gevoelige, kritische en sociale geest. Zijn filosofie, eerlijkheid en overtuiging vormen de bron van zijn werk.

Keramiek

Marthijn de Groot is ook werkzaam als keramist. Daarmee kan hij zijn manier van uitdrukken veranderen en driedimensionale tekeningen in sculpturen realiseren.

Hij maakt werken, die hij ‘muren’ noemt, keramische schalen en abstracte figuren. Hemel en hel, licht en donker, man en vrouw, leven en dood, schoonheid en verval, absolute stilte en angstaanjagende kreten komen oog in oog te staan.

Opleidingen

  • Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
  • Academie Minerva, Groningen
  • 1993 – Master in vrije kunsten
  • 2001 – Master in Interculturele NLP, Instituut voor Sociale Techniek Hulshorst
Marthijn de Groot
Marthijn de Groot
Marthijn de Groot