Marko Klomp

De Nederlandse dichter en schilder Marko Klomp laat zich in zijn schilderijen leiden door verschillende facetten van het contrast. Het gebruik van een onscherpe focus is kenmerkend voor zijn werk.

Motivatie serie schilderijen  ‘Left behind’.

“Mijn project, ‘Left behind’, het gevoel van ‘achter gelaten worden’ heeft betrekking op het afgebeelde dier.

Een dier dat uitgestorven is, of bedreigd wordt met. De milieuproblematiek en de jacht. In de steek gelaten door de mens.

De mens is, door zijn eigen nalatigheid, schuldig aan zijn eigen ondergang. Deze wereld, die ik wil scheppen, is post-apocalyptisch van aard. Rekening houdend met de gedachte; ‘Wat als men als enige overblijft op de afgeleefde wereld.’ 

Zoals vaak in mijn werk blijven ook in ‘Left behind’ droefgeestigheid en schoonheid nauw met elkaar verbonden.

Doordat het dier klein van formaat is, dwing ik de kijker op reis te gaan, het schilderij te ontdekken. De reis wordt gekenmerkt door mijn kenmerkende handschrift. De vervagende lijnvoering (sfumato) roept een dromerige sfeer op.

Na lang vrouwen te hebben geschilderd, wordt het tijd om wat recht te zetten. Sinds mijn studietijd heb het onderwerp natuur/ dierenwelzijn niet meer gebruikt maar is middels het project ‘Left behind’ weer aan de oppervlakte gekomen”.

Marko Klomp (27 feb. 2020)

Hoogtepunten CV

In 2012 heeft Marko Klomp deelgenomen aan het TV-programma ‘Sterren op het Doek’ waar hij winnaar was met zijn portret van Jeroen Krabbé. Daarnaast mocht Marko in 2015 meewerken aan de finale van het programma waar Hanneke Groenteman zelf het model was.

Marko Klomp heeft tevens een gastoptreden gehad in het TV-programma’ ‘Krabbé zoekt van Gogh’. Hier mocht Marko in de voetsporen treden van Vincent van Gogh door in het hart van de Montmartre zijn interpretatie te geven op het werk van de grootmeester.

Poëzie heeft voor Marko Klomp altijd dicht naast zijn schilderwerk gelegen. In 2010 debuteerde hij met zijn gedichtenbundel ‘Spalken van de levenslijn’.
Marko’s gedichten zullen ook bij enkele van zijn schilderijen gepresenteerd worden.

Opleiding aan de kunstacademie St. Joost te Breda van 1994 tot 1998.