Marijk Renia – glaskunst

Marijk Renia – glaskunst met Bullseye glass, opgebouwd uit verschillende delen in verschillende kleuren, met thema water en waterleven.

Over het werk

De vele mogelijkheden van het hoogwaardige Bullseye glass waarmee glaskunstenares Marijk Renia werkt, prikkelen haar tot onderzoek en studies en inspireren haar.

Dit leidt tot verrassende beelden in een geheel eigen vormtaal die refereert aan denkbeeldige levensvormen.
‘Water’ en ‘Waterleven’ zijn de belangrijkste thema’s in Marijk Renia’s werk.

De fragiele, aan koraal refererende, ‘Ocean’-serie en ‘Deep Circle’ is hier een prachtige uiting van.
Deze glazen objecten kenmerken zich door hun grillige vorm. Een object wordt samengesteld uit verschillende delen, in verschillende zachte tinten glas die zeer harmonieus een geheel vormen.

Het nieuwste werk van Marijk Renia ‘Tasty Reef’ heeft een duidelijke connectie met de waterwereld, maar dan met een veel stoerdere, robuustere vorm.

Toegepaste technieken

Fusing: Hierbij wordt een uit glasplaten uitgesneden ontwerp op een ovenplaat geplaatst en gedurende een stookproces van ongeveer 24 uur versmolten in de glasoven tot een temperatuur van ca. 800 graden en daarna afgekoeld tot kamertemperatuur.

Slumping: Het afgekoelde ontwerp wordt in of over een mal gelegd, nogmaals in de glasoven geplaatst en gedurende een stookproces tot ongeveer 680 graden verhit, zodat het ontwerp de vorm van de mal aanneemt.

Casting: Hierbij wordt een beeld gemaakt uit boetseerwas. Het beeld wordt bedekt met een mengsel, waardoor een gipsmal ontstaat. Als de mal uitgehard is wordt deze uitgestoomd, waardoor de kern (het beeld), wegsmelt. De lege mal wordt gedroogd en gevuld met stukjes gebroken glas, of voorzien van een gietreservoir met glas. Hierna wordt de mal verhit tot ongeveer 880 graden zodat het glas smelt. Daarna koelt de mal gefaseerd af tot kamertemperatuur. Dit duurt meerdere dagen, afhankelijk van de afmetingen van het beeld. Dan wordt de gipsmal verwijderd en het beeld schoongemaakt. Uiteindelijk wordt het beeld, afhankelijk van het beoogde resultaat, bijgewerkt door slijp- en polijstwerkzaamheden.

Over Marijk Renia

  • autonoom beeldend kunstenaar aan de kunstacademie in Tilburg (1987-1991)
  • Tot 2012 maakt Marijk Renia vele sculpturen en installaties in brons en steen.
  • In 2012 komt Marijk Renia in aanraking met verschillende glasbewerkingstechnieken en wordt zó geraakt door de vele mogelijkheden van het werken met glas, dat zij zich hier volledig in verdiepen wil. Haar voormalige beeldhouwatelier richt zij radicaal in als glasatelier.