Hans Gilbers – pointillistische

pentekeningen

Hans Gilbers is de maker van de pointillistische pentekeningserie ‘Heart of Gold’ waarop een type mens is afgebeeld met een 23 karaat hart op ware grootte.

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen als een goed mens wordt geboren. Dat het in sommige levens anders verloopt, besef ik ook. Maar het goede, gouden hart blijft aanwezig. Als we vaker in staat zijn om door de buitenkant heen te kijken, ongeacht hoe iemand er uitziet of hoe die zich gedraagt, én we zien het gouden hart ook in onszelf, dan zijn we op de goede weg.” aldus Hans Gilbers.

Hans Gilbers zet ongeveer 200 stippen per minuut en daarmee tellen de hieronder afgebeelde werken ieder zo’n 400.000 – 550.000 stippen.

De afdruk op de binnenkant van het museumglas is digitaal drukwerk. Het Gouden Hart is voor elk afzonderlijk werk, opnieuw door Hans Gilbers met de hand getekend en afgewerkt met 23 karaat goudpoeder. Het zijn dus telkens unieke werken. Hans signeert zijn pointillistische pentekening op de lijst én op het glanspapier van het hart.

De verdiepte inlijsting brengt gelaagdheid in het werk van Hans Gilbers. Afhankelijk van de lichtbron en de hoek waaronder het licht op het werk schijnt, krijg je andere verschijningsvormen. Soms een harde schaduw, soms zacht of zelfs gekleurd.

 “Als ik aan het stippen ben, gebeurt vaak het volgende: na een tijdje werk ik bijna op een automatische piloot. Een ander deel van mij zweeft weg van het hier-en-nu. Meditatief, zen, zou je kunnen zeggen. Ik kom zo ook meer tot mijzelf en in contact met mijn “ik”. Dan voel ik ook weer mijn hart, wat het me wil vertellen. En zo vind ik ook de moed om het te volgen.” aldus Hans Gilbers.

 

 

 

H.Gilbers - Galerie De Ruimte
Close up Hans Gilbers - Galerie De Ruimte