George Kabel – stenen beelden

George Kabel maakt stenen beelden met prachtig doorgewerkte, complexe geometrische en organische vormen. Bekijk de collectie!

Over George Kabel

George Kabel (Aalst-Waalre, 1955) is sinds 20 jaar actief met beeldhouwen in klei en steen.
George heeft een visuele beperking (volledige blindheid) en hij realiseert zijn beelden uitsluitend met behulp van zijn tastzin, wat het tot een boeiend en creatief avontuur maakt.

Matriaal

Zijn voorkeur gaat uit naar het beeldhouwen in hardere steensoorten als Belgisch hardsteen.
Enerzijds vanwege de aard en aaibaarheid van dit materiaal, anderzijds vanwege de uitdaging om in dit materiaal vorm aan te brengen met behulp van hamer en beitel.

Vorm

George stelt zich als doel zowel tactiel (haptisch) als visueel aantrekkelijke beelden te creëren.
Hij heeft vooral affiniteit met vrije, geometrische en organische vormen. Het gaat hem niet zozeer om de representatie of inhoud van het beeldhouwwerk, maar om de vorm, die de juiste drager kan zijn van een bepaalde stemming of gemoedsbeweging.
Spanning, dynamiek, ritme, ruwheid, zachtheid, vrolijkheid. Hij wil deze gevoelselementen door de toeschouwer laten ervaren zonder tussenkomst van taal of visuele indrukken.

Werkwijze

Beeldhouwen is voor George het spel van uitdrukken van idee of emotie dan wel gevoel in materiële vormen.
Zijn keuze voor de vorm van een ruimtelijk werk wordt bepaald door een vaag idee, meestal van een eenvoudige, geabstraheerde figuur.
Tijdens het boetseren in klei of het houwen in steen zoekt hij naar een mogelijke uitbeelding daarvan. De tastzin via de handen is hier zijn instrument en het is tevens de intuïtieve en sturende kracht die hem tot de uiteindelijke gestalte van de beeldhouwwerken leidt.

Kijk met je handen

De objecten van George mag je aanraken bij het betrachten. Nee, je moét ze aanraken. Door beelden te vóelen ontstaan gevoelssensaties als textuur, temperatuur en contrast in diepte. Je herbeleeft de bewegingen die de kunstenaar maakte tijdens zijn creatieve proces. Dit voelen heeft een veel grotere impact op je gevoelsbeleving dan wanneer je alleen maar visueel een object waarneemt.