Ellen Rijsdorp – keramiek

Ellen Rijsdorp maakt geglazuurde abstracte keramiek voor buiten/binnen met bijzondere structuren, exclusief met bladgoud.

Inspiratie

Verwondering met name in de natuur, is voor Ellen Rijsdorp (1962) een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of ander aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, leisteen, verweerd ijzer, de ritmes die daarin voorkomen zijn een inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van haar dubbelwandige werk.

Werkwijze

Deze oppervlakten laten tegelijk structuur en spontaniteit zien. De schijnbare chaos wordt door een subtiele rand omkaderd en zo bedwongen. Op de ondersteboven gedraaide objecten wordt een laag gekleurde vloeibare klei aangebracht in verschillende tinten. Al draaiend wordt het ritme erin geslagen. Deze structuur wordt na de biscuitstook ingewassen met glazuur. De gladbrand vindt plaats op 1220 graden.
De objecten balanceren op een rubber ring en kunnen op diverse manieren neergezet worden. Ze nodigen uit om aangeraakt te worden.

Nieuwe serie

Na een vruchtbare werkperiode in China in 2016 zijn schaalobjecten ontstaan. Keramische vormen met grof afgewerkte randen: alsof het uit de rotsen is gehakt. Gevonden na jarenlange verwering.
In de kommen ligt soms, diep verscholen een meertje van glazuur. De objecten ogen stoer maar ook deze nodigen u uit om ze in handen te nemen.

CV

• 1985 – 1991 keramiekopleiding Gouda
• 1982 – 1983 propedeuse Kunstacademie Kampen

Doceren
• Docent draaien SBB, keramiekopleiding Gouda 2010 – 2015
• Docent keramiek X TU Delft 2002 – heden
• Docent draaien Keramikos workshops 2006 – 2011
• Docent Kerade, keramiekatelier 1991 – 2002
• Diverse masterclasses in Nederland

Lid Nederlandse Vakgroep Keramisten
2016 artist-in-residence Jingdezhen, China.