Coen Kaayk, plexiglas sculpturen

Coen Kaayk (1947-2014) was een Nederlandse beeldhouwer.
Hij werkte vooral non-figuratief, met kunststoffen als plexiglas, polyesterharsen, perkamentachtige materialen en glasvezels.

Over het werk

Een belangrijk element in de sculpturen van Coen Kaayk is de abstractie van het licht, de kleur en de transparantie. Het licht gaf hij vorm via transparante materialen als plexiglas.

Het manipuleren van licht door inkervingen in het plexiglas of bijvoorbeeld door een bundeling van kleine kubussen in een grote vorm zorgen voor wisselende en herhaalde weerkaatsingen, voor refractie en kleurschifting.

In de ruim veertig jaar die tussen zijn eerste en laatste presentatie liggen heeft Coen Kaayk een breed oeuvre ontwikkeld. Er bestaan vele honderden autonome sculpturale werken. Een omvangrijke productie van groot en klein werk, gericht op het onderzoek naar transparant materiaal, op de continue verfijning van de optische relaties tussen vorm, kleur en licht.

Coen Kaayk experimenteerde ook samen met zijn zoon Floris Kaayk met het medium film en realiseerde meerdere sculpturen in de (semi-) publieke ruimte in opdracht van overheden en het bedrijfsleven.

Curiculum Vitae

Het werk van Kaayk is opgenomen in collecties van o.a.

 

Coen Kaayk - Galerie De Ruimte