Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop – Raku keramiek

16 oktober 2019 van 10:00 tot en met 14:30

€75
workshop Raku keramiek

workshop – Raku keramiek 

De workshop Raku keramiek is een geweldig leuke Raku experience waarbij topkeramist Lei Hannen je intensief zal begeleiden en je daarbij door hem ontwikkelde techniek aanleert. 

Lesdeel 1 – woensdag 16 oktober

Opbouw van het keramische werkstuk
Onder de deskundige leiding van de beroepskeramist Lei Hannen passeren een aantal opbouwtechnieken de revue, zoals het werken met mallen en kleiplaten.Met zijn ontwikkelde ballontechniek geeft hij een inkijk in 30 jaar ervaring en vaardigheid.

Lesdeel 2 – woensdag 23 oktober

Raku stoken.
De vervaardigde werkstukken worden middels de Raku techniek gestookt.
1) Als eerste worden de kunstwerken voorzien van raku glazuren.
2) Vervolgens vindt het spectaculaire stoken plaats op de parkeerplaats van galerie De Ruimte

Over Lei Hannen

Lei Hannen is een zeer ervaren keramiekdocent. Hij leerde draai-, glazuur-, en stooktechnieken bij diverse keramische kunstenaars, onder meer bij Joop Crompvoets. Met 30 jaar werkervaring geeft de beroepskeramist regelmatig keramische cursussen en workshops op verschillende keramiekcentra. Studiereizen die hij ondernam naar o.a. China, Marokko, Mongolië, Japan en Maleisië vormen een onontbeerlijke bron van inspiratie voor zijn werk. Tijdens zijn reizen heeft hij vele andere keramisten ontmoet en ervaring uitgewisseld.
Lei exposeert sinds 1987 in binnen en buitenland.

Praktische details

Voor wie?
Voor iedereen.

Locatie: Galerie De Ruimte
Data: woensdag 16 en 23 okt. – Het is een 2 daagse workshop!
Tijd:10.00-14.30 uur
Kosten: € 75,-
De kosten zijn inclusief materiaal.
Neem zelf een broodtrommeltje met wat lekkers mee.
Thee / koffie en een sapje schenken wij erbij.

Mooie nieuwe techniek in keramiek geleerd en voldoende tijd om deze toe te passen. Aandacht wanneer nodig is, maar ook ruimte voor de eigen creativiteit. Goede verzorging en gezellige creatieve sfeer. Het raku stoken was bijzonder en spannend maar met een prachtig eindresultaat! 

Raku keramiek

Raku kenmerkt zich ook door het esthetische principe wabi – of landelijkheid. Landelijkheid kan hier beter geïnterpreteerd worden als “natuurgetrouwheid” daar Raku stukken altijd onversierd, ongepolijst blijven, om zo de essentie van het stuk, de klei, de natuur, te behouden. Deze eenvoud, en dit eerbetoon aan de natuur, vindt men terug in de esthetische traditie van het Zen-boeddhisme, waar deze punten centraal staan.

Raku wordt uitsluitend met de hand vervaardigd, en dus niet op een pottenbakkerswiel. Er worden uitsluitend houten of metalen voorwerpen gebruikt bij de bewerking van de klei.

Doordat Raku stukken met de hand worden vervaardigd ziet geen enkel stuk er hetzelfde uit. Dit draagt bij aan de uniciteit, en de bijzondere uitstraling van elk vervaardigd stuk. Verder bevat elk stuk zo, volgens de Raku terminologie, de kokoro – of ziel- van zijn maker.

Ook kenmerkend voor Raku is het gebruik van een speciaal soort glazuur. Samen zorgen deze factoren voor de unieke en typerende uitstraling van Raku keramiek.

De technieken, de stookwijze en het type oven voor het bakken van Raku aardewerk zijn afgeleid uit de technieken voor het bakken van dakpannen, daar de ontdekker van de Raku-techniek, Chōjirō, een tegelbakker was.

Raku-yaki vind zijn oorsprong ergens in de 16e eeuw, bij de Japanse tegelmaker Chōjirō die, op verzoek van de grote thee-meester Sen no Rikyū (千利休), de eerste Raku stukken vervaardigde.

Het woord raku wordt geschreven met het Japanse karakter voor plezier (楽).

Gegevens

Datum:
16 oktober 2019
Tijd:
10:00 tot en met 14:30
Kosten:
€75
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Galerie De Ruimte