Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezingenserie ‘Kunststromingen begin 20ste eeuw’

23 oktober van 14:00 tot en met 20 november van 16:00

€62,50

Lezingenserie van vijf bijeenkomsten
over kunststromingen aan het begin van de 20e eeuw. 

Schrijf je in!

Data: dinsdag 23 oktober / 30 oktober / 6 november / 13 november / 20 november 2018
Tijd : 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Galerie De Ruimte, Molenstraat 2 (oude postkantoor)
Kosten: € 62,50 incl. thee/koffie
Wanneer je voortijdig meldt dat je een lezing niet volgt, krijg je een reductie van € 12,50.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
Lezing 1 – Picasso
Lezing 2 – Expressionisme
Lezing 3 – Surrealisme
Lezing 4 – Bauhaus en de Stijl
Lezing 5 – Art Deco

Lezing 1
Picasso is een van de bekendste, invloedrijkste en meest creatieve kunstenaars ooit geweest. Hoewel in Spanje geboren heeft hij het grootste deel van zijn leven in Frankrijk doorgemaakt. De vele vrouwen die hij in zijn leven heeft gehad waren ook duidelijk herkenbaar in de evenzovele verschillende stijlen die hij hanteerde. Telkens vernieuwde hij zichzelf, zowel qua stijl als ook wat betreft kunstdisciplines of de wijze waarop hij leefde.
Zijn enorme erfenis heeft bij zijn erfgenamen geleid tot drie zelfmoorden. Maar als kunstenaar is hij ongeëvenaard en hij is van grote invloed geweest.
We volgen op deze middag Picasso’s ontwikkeling, geplaatst in de tijd. We bekijken vele prachtige kunstwerken die hij heeft gemaakt, waaronder natuurlijk de beroemde Quernica.
En we luisteren onder andere naar muziek van Igor Stravinsky.

Lezing 2
Deze middag houden we ons bezig met het expressionisme. Een stroming waarbij de kunstenaar centraal komt te staan en waarbij het begrip expressie verwordt tot zelfexpressie.
Nietzsche’s ideeën betreffende het Apollinische en het Dionysische liggen hieraan mede ten grondslag en zullen besproken worden.
In Frankrijk zien we het expressionisme bij Fauvisten als Matisse, De Vlaminck en ‘onze’ Kees van Dongen.
In Duitsland ontstaan twee kunstenaarsgroepen; Die Brücke, met onder andere Heckel en Kirchner. En Der Blaue Reiter met naast Macke en Mark Wassily Kandinsky.
Expressionisme komen we ook tegen in de literatuur en de muziek. En wat dit laatste betreft: Arnold Schönberg heeft hier een grote rol gespeeld, dus hij mag deze lezing niet ontbreken.

Lezing 3
Op de derde middag staat het surrealisme centraal. Hoewel als stroming bekend geworden is het allerminst een artistiek-stilistische school. Verward en ontgoocheld geraakt door de waanzin van de WO I ontstond bij kunstenaars de wil tot verzet wat leidde tot  politieke betrokkenheid (communisme) en een uitgebreid experimenteren op kunstzinnig gebied. Voorafgaand aan het surrealisme was er het dadaisme, waarbij kunstenaars als Duchamps, en Man Ray zeer vernieuwend waren. Surrealisme wordt gebaseerd op fantasie, op dromen zonder enige controleerde ratio en los van morele waarden. Waarbij een duidelijke link te leggen is naar Sigmund Freud.  Werk van Dali, Magritte, Delvaux en Max Ernst wordt besproken, men we luisteren naar klankgedichten (Hugo Ball) en gedichten van Paul Eluard, verklankt door Poulenc.

Lezing 4
Van heel andere orde is de lezing over Bauhaus en De Stijl. De abstractie van met name Kandinsky is van invloed geweest op Nederlandse kunstenaars als Mondriaan en Van der Lek. Theo van Doesburg richtte in 1917 het tijdschrift De Stijl op. Goede kunst is recht en hoekig, vond deze internationaal invloedrijke kunstenaarsgroep. Een kunstenaar moest de harmonie van het universum weergeven met primaire kleuren, wit, zwart en grijs en met het gebruik van rechte lijnen. We herkennen dit principe ook bij het werk van Gerrit Rietveld, bij zijn meubels als ook in het Nieuwe Bouwen. In de muziek is er via Jacob van Domselaer een link te leggen met Simeon ten Holt.

Lezing 5
Art deco, het onderwerp van de laatste bijeenkomst,  was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die haar weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, zowel binnen de architectuur, de industriële kunst alsook bij de beeldende kunst en kledingmode. Belangrijkste kenmerk van art deco, en tevens het onderscheid met de meer organische Art Nouveau is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. De Art Deco leek geschapen voor de frivole en luxueuze levensstijl van de roaring twenties, met in de muziek de jazz, de tango en de foxtrot. Kortom: genieten van veel moois.

Kunstdocent
De bijeenkomsten worden geleid door Ingrid Gaasterland, een ervaren kunstdocent.
Zij deelt haar passie voor de kunsten en de muziek met  veel enthousiasme en kundigheid.
Door haar jarenlange ervaring als docent en gespreksleider weet zij van iedere lezing een boeiende en leerrijke ervaring te maken.
De onderwerpen van haar cursussen en lezingen lopen uiteen van de oudheid tot en met moderne kunst en van muziek uit verschillende landen tot een overzicht van de klassieke muziekgeschiedenis.

Schrijf je in!

Interesse in een avondlezing ??
Laat een bericht achter via de contactpagina of  info@galeriederuimte.nl

Gegevens

Begin:
23 oktober van 14:00
Einde:
20 november van 16:00
Kosten:
€62,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,
Galerie De Ruimte logo

Wilt u de Nieuwsbrief ontvangen?

Vul dan hiernaast uw e-mailadres in.

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om dit te bevestigen.

Pin It on Pinterest

Share This