Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing – ‘Stromingen in de abstracte schilderkunst’

24 februari van 12:00 tot en met 13:30

Jan Aanstoot

Abstract kunstschilder Jan Aanstoot vertelt over de ontwikkeling en stromingen in de abstracte schilderkunst. 

Een boeiende lezing op de zondagmorgen voor de wakkere kunstliefhebber!

Datum: zondag 24 februari
Ontvangst: 11.45-12.00 uur
Lezing: 12.00-13.30 uur
Locatie: Galerie De Ruimte
Kosten: € 7,50 incl. thee/koffie

Abstracte schilderkunst

duidt een voorstellingswijze aan die afziet van elke relatie tot de visueel waarneembare werkelijkheid.
In abstracte schilderkunst maakt een kunstenaar slechts gebruik van beeldelementen als kleur, vorm, lijn, ritme, toonwaarde en dergelijke.

In de ontwikkeling van de abstracte schilderkunst, dat ook in de hedendaagse kunst nog steeds tot nieuwe variaties leidt, kunnen we twee grote stromingen onderscheiden.

In deze lezing komen bij de expressieve abstracten o.a. de Lyrisch Abstracten, Action Painting, Colourfield, Tachisme, Cobra en Materieschilderkunst aan de orde.
Bij de geometrische abstracten behandelt Jan Aanstoot o.a het Kubisme, Orphisme, De Stijl, het Suprematisme en Constructivisme, Op-art, Minimal Art en Hard-Edge.

De lezing wordt geïllustreerd met beelden van hedendaagse kunstenaars die in de tradities van de abstracte kunst werken.

Over Jan Aanstoot – abstract kunstschilder

Voor Jan Aanstoot zijn ‘los, vrij, niet-gebonden’ de sleutelwoorden.

“Schilderen gaat natuurlijk nooit emotieloos, maar het is pertinent niet zo dat ik een emotie oproep om die te gaan schilderen. Er is een doek en daar moet een beeld op, en dat beeld met zijn vorm, kleur en compositie, dáár gaat het om”. (Jan Aanstoot)

Jan koos uitdrukkelijk voor het kunstenaarschap en schilderde hij een indrukwekkend oeuvre. Dat gebeurde voor een groot deel thuis in Wierden, maar hij trok daarvoor ook naar zijn kleine studio in Parijs. In galeries in Frankrijk opende hij in vloeiend Frans tentoonstellingen van zijn schilderijen, hij toonde zijn werk op de Biennale Internationale del’Arte Contemporanea in Florence, in Dubai wist hij galeriehouders enthousiast te maken voor exposities van zijn doeken en in de zomer van 2010 was er een solo-expositie in het ‘Fortezza del Girifalco’ in het Italiaanse Cortona.
Opleiding: Kunstacademie in Arnhem – 1969

De schilderijen van Jan Aanstoot worden in KunstExpo #25 t/m 17 maart in Galerie De Ruimte tentoongesteld.

Jan Aanstoot heeft als kunstdocent menig lezing gegeven. Hij was onder andere gastspreker bij verschillende service clubs als Rotary en Probus evenals de Culturele Raad Wierden en bij Galerie Tolg’Art. Ook de bezoekers van manifestatie Fedor van Kregten (een kunstenaar uit Wierden in de nadagen van het Impressionisme) wist hij te boeien met zijn interessante lezing over de abstracte schilderkunst.