Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Frida Kahlo

16 november van 14:00 tot en met 16:00

€12,50
Lezing Frida Kahlo

Frida Kahlo

In de lezing Frida Kahlo verkent kunsthistorica Ingrid Gaasterland het werk en leven van Kahlo die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

We hebben er even op moeten wachten maar de iconische Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo is dit jaar uitgebreid te bewonderen in Nederland. Eerder al in een dubbeltentoonstelling van haar en haar grote liefde Diego Rivera in Amstelveen, nu in een uitgebreide expositie waarin haar werk en leven centraal staan in Assen.

Wie was Frida Kahlo?

Haar leven en haar werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na een ernstig ongeluk op 18-jarige leeftijd begon Frida te schilderen waarbij ze voornamelijk zichzelf tot onderwerp nam. Dit lijkt een beperking maar is het allerminst.

Natuurlijk gaat het over haar lichamelijke verval, haar ziekte, haar liefdesverdriet en het feit dat ze geen kinderen kon krijgen. Zelf schrijft ze: ‘mijn werk is de meest complete biografie die er over mij geschreven kan worden’. Maar er is veel meer.

Ze omarmt de Mexicaanse cultuur zozeer dat ze zelfs 1910 als geboortejaar aanneemt, het jaar van de revolutie, terwijl ze dan al 3 jaar is. De pre koloniale sieraden en de kleurrijke kleding zien we veel terug in haar werk.

En daarnaast was Frida geïnteresseerd in de tradities van de Europese schilderkunst. Deze verwerkt ze in haar werk waarbij ze vrouwelijke en Mexicaanse perspectieven laat prevaleren. Zo construeerde voor een groot deel haar eigen identiteit.

Frida werd een rolmodel en een icoon van het feminisme. Ze had een uitgebreid en turbulent liefdesleven. Ze inspireerde vele anderen met haar authentieke manier van leven en werken. Madonna verzamelde werk van haar, Coldplay liet zich inspireren door de tekst van een schilderij. En ook in de mode werd ze een voorbeeld voor ontwerpers. En velen werden geraakt door haar ongekende moed, levenslust en non-conformisme.

Ondanks vele tegenslagen hield ze van het leven. Dat werd haar motto: Viva la Vida!
Daar is de titel van de tentoonstelling in Assen weer van afgeleid.

Opnieuw een boeiende en onderhoudende lezing door kunsthistorica Ingrid Gaasterland.

Lezing Frida Kahlo
Lezing Frida Kahlo

Locatie: Galerie De Ruimte
Datum: di. 16 november
Middaglezing 14:00-16:00
Avondlezing 19:30 – 21:30
€ 12,50 p.p  incl koffie / thee

Aanmelden noodzakelijk

Gegevens

Datum:
16 november
Tijd:
14:00 tot en met 16:00
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,

Locatie

Galerie De Ruimte