Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Artemisia Gentileschi

9 november van 14:00 tot en met 16:00

€12,50

Artemisia Gentileschi

In de lezing Artemisa Gentileschi verkent kunsthistorica Ingrid Gaasterland het werk en het leven van deze geniale kunstenares uit de barokke 17de eeuw.

Wie was Artemisia Gentileschi?

Artemisia Gentileschi…. Wie kent haar niet? Gelukkig zijn er steeds meer mensen die haar inderdaad kennen!

Zij is een van die vrouwelijke kunstenaars die veel te weinig aandacht heeft gekregen in de kunstcanon, gedomineerd als die is door mannen. Maar het tij keert en na een prachtige tentoonstelling in Londen vorig jaar is er nu een overzichtstentoonstelling van werk van haar en haar tijdgenoten in Enschede. Een mooie aanleiding om ons te verdiepen in deze fantastische kunstenaar.

Artemisia was niet zomaar een schilder uit de barok. Zij was de grootste vrouwelijke schilder van de 17e eeuw.
Geboren in Rome als dochter van de beroemde schilder Orazio Gentileschi kreeg zij haar eerste lessen van haar vader. En ze bleek uitzonderlijk talentvol.

Lang echter werd haar biografie gedomineerd door het verhaal van haar verkrachting. En lang ook werd haar werk vanuit dat perspectief bekeken. Toch doet dat haar geen recht! Zeker schilderde ze vaak sterke, vastberaden vrouwen, vanuit een vrouwelijke blik. Dat dit een uniek ‘sellingpoint’ was wist Artemisia maar al te goed en het bleek ook uit de vele opdrachten die zij kreeg.

Een makkelijk leven heeft ze niet gehad, wel een boeiend leven waarin ze grote naam maakte in Florence, Rome, Napels en Engeland. En het heeft prachtige schilderijen opgeleverd, waarvan een deel gewoonweg nog niet ‘herontdekt’ is.

Kortom: Artemisia Gentileschi…. Wie haar niet kent moet haar nodig leren kennen.
En ook voor alle anderen wordt dit een boeiende lezing over deze geniale kunstenaar. Ingrid Gaasterland vertelt met enthousiasme en plezier over haar leven en haar werk geplaatst tegen de achtergrond van de barokke 17e eeuw.

lezing Artemisia Gentileschi
Lezing Artemisia Gentileschi

Locatie: Galerie De Ruimte
9 november – 14:00-16:00
€ 12,50 p.p  incl koffie / thee

Aanmelden noodzakelijk

Gegevens

Datum:
9 november
Tijd:
14:00 tot en met 16:00
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,

Locatie

Galerie De Ruimte