Kunst in Geldrop-Mierlo

Kunst in Geldrop-Mierlo

Een column over kunst uit de openbare ruimte in Geldrop-Mierlo gebaseerd op een actuele gebeurtenis.

door I. Gaasterland en Sigrid Rhemrev, eigenaresse van Galerie De Ruimte.

Corona en Huidhonger

Coronawoorden

Deze Corona periode heeft onze taal verrijkt met diverse nieuwe woorden. Van 1,5-metersamenleving en coronakapsel tot intelligente lockdown en ontwijkstress. Dat is in sommige gevallen grappig en vaak ook creatief. Maar veel van die nieuwe woorden tonen een maatschappij in angst en mensen die noodgedwongen op afstand van elkaar leven. Raamzwaaien en zelfs raamkamerbezoek zijn fenomenen die we bijna allemaal in het afgelopen halfjaar hebben gebezigd.

Huidhonger

Het meest treffende woord vond ik huidhonger. Een mens heeft behoefte aan aanraking, aan een omhelzing. Dat is van alle tijden. Ook in de beeldende kunst komt elkaar aanraken en omhelzen heel vaak voor. De Kus van Rodin is het toonbeeld van deze behoefte en kan zowel het teken van de perfecte liefde zijn alsook een erotische uitstraling hebben. Misschien ken je ook ‘de Kus’ van Brancusi, en die van Klimt of de gesluierde kus van René Magritte.

Je hoort erbij

In onze gemeente hadden we ook ooit een beeld staan, dat in het kader van huidhonger mooi in het rijtje paste: Le Mariage van beeldhouwer Jac Mares.
Het bronzen beeld werd helaas in 2005 van zijn sokkel gestolen en is nooit meer teruggevonden. In 2013 werd het object vervangen door een nieuw beeld: ‘Je hoort erbij’ van beeldhouwer Henk van Sleeuwen uit Mierlo.
Vier kinderen staan stevig omarmt in een kring. Dit beeld werd ontworpen met de gedachte dat het een relatie moest hebben met de jeugd en iets moest toevoegen aan de identiteit van de plek waar het staat: het terrein van de Loeswijkschool aan de Bisschop van Mierlostraat in Mierlo.

Je hoort erbij - Henk van Sleeuwen

Heimwee

Bij de plaatsing in 2013 hadden we niet kunnen bedenken dat dit beeld ons in 2020 met heimwee laat terugdenken aan de speelse, spontane, troostende, liefdevolle, vriendschappelijke omarmingen, om onze emotie met elkaar te kunnen delen.

Laten we nu met zijn allen werken aan de excitstrategie van het Corona virus zodat onze huidhonger, de ontwijkstress, hoestschaamte etc. en vooral ook de éénzaamheid door isolatie snel tot de verleden tijd behoort!

Want zoals Tycho Kuijpers, de bedenker van de titel van het kunstwerk ‘iedereen hoort erbij’ motiveerde:   “Je moet niemand buitensluiten, iedereen hoort erbij.”


Wil je meer boeiende verhalen horen uit de kunstgeschiedenis? Kunsthistorica Ingrid Gaasterland vertelt ze in Galerie De Ruimte (Geldrop). Bekijk onze agenda.